Kysellään vähän työyhteisön fiiliksiä... [ Tiistai, Marraskuu 5, 2019, 08:40 ]

Tässä usein vastaan tuleva tyypillinen tilanne:
Työyhteisössä on jännitteitä tai ainakin epäselvää ilmanalaa. Laaditaan kysely, jossa kartoitetaan työyhteisön tunnelmia ja tahtotilaa. Sen jälkeen mietitään, mistä huonot tulokset kyselyssä johtuvat. Eteenpäin katsominen jää, kun keskitytään etsimään syyllisiä.

Kuulostaako tutulta? Liian usein ja liian monessa työyhteisössä jätetään hyödyntämättä mahdollisuus katsoa yhdessä tulevaan. Hankalassa ja jopa tulehtuneessa tilanteessa ei aina auta ongelmien jatkuva vatvominen. Myönnän, että on tilanteita, joissa menneessä tapahtuneet erimielisyydet ja väärinkäsitykset on nostettava kirkkaaseen päivänvaloon käsiteltäväksi. Useimmiten on kuitenkin maltettava etsiä niitä yhteisiä voimavaroja ja mahdollisuuksia, joiden avulla päästään yhteiseen tulevaisuuteen.

Kyselyillä ja testauksilla on paikkansa. Ilman niitä on mahdotonta tietää missä hieman suuremmassa työyhteisössä mennään. Muuten liikutaan vain muutaman äänekkäimmän tuntemusten ja käsitysten perusteella. Olennainen hetki on kuitenkin silloin, kun pohditaan mitä saaduilla tiedoilla tehdään, ketkä niitä käsittelevät ja keiden tehtävänä on tehdä johtopäätöksiä. Tulevaisuutta rakennetaan yhdessä, vain siten voi syntyä sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin.

#työyhteisö #työhyvinvointi #kysely